Het belang van een goed geventileerde woning

Klachten aan de luchtwegen kunnen eenvoudig voorkomen worden door onder andere regelmatig goed de woning te ventileren. Een te vochtig huis bevat mogelijk veel allergenen, zoals stoffen van huissstofmijten en schimmels. Die allergenen kunnen veel luchtwegklachten veroorzaken. Door te luchten en ventileren ontstaan er minder ophopingen van vocht en allergenen. Naast vochtigheid en allergenen bevatten woningen soms teveel fijnstof. Dit kan slecht uitpakken voor de luchtwegen.

Het volgende filmpje van RTV Noord geeft aan wat voor (gezondheids)klachten vochtophoping kan veroorzaken:

Voorkom daarom vochtophoping en andere klachten door je huis onder andere goed te ventileren. Een vochtige woning versterkt de klachten bij mensen met astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen. De mevrouw in het filmpje had keelkanker, en kreeg alleen maar meer last van de schimmel in haar woning.

Klachten

De klachten die kunnen worden veroorzaakt zijn bijvoorbeeld hoesten, hoofdpijn, slijmvorming en benauwdheid. Behalve vochtophoping, zijn er ook andere mogelijke oorzaken voor luchtwegklachten die voorkomen kunnen worden met een goede ventilatie. Fijnstof is hier een voorbeeld van. Dit komt voor een deel van buiten, maar ook roken en het gebruik van een open haard zorgen voor fijnstof. Zonder goede ventilatie hoopt dit zich op, wat klachten kan veroorzaken zoals vermindering van de longfunctie, klachten rond long- hart- en vaatziekten en verergering van astma.

Tips

Hoe zorg je voor een betere ventilatie van je woning?

  • Zorg dat er 24 uur per dag ventilatie is, een paar uur per dag zal niet voldoende zijn. Houd daarom luch/ventilatie roosters open. Als u die niet heeft, zorg dan dat raampjes op een kier staan.
  • Maak ventilatieroosters en de luchtafvoer van de wc, keuken en badkamer jaarlijks schoon.
  • Verminder de vochtophoping in je huis door de was buiten op te hangen, de vloer na het dweilen direct te drogen en tijdens het koken de deksel op de pannen te houden.
  • Rook zo veel mogelijk buiten.
  • Ventileer extra als het druk is in huis, als je kookt of als je doucht.
  • Zet de meubels een paar centimeter van de muur af, zodat daar geen vocht achter kan blijven hangen.
  • Droog na het douchen de tegels van de wand met een handdoek of een trekker.

Denk je dat je een vochtprobleem hebt in jouw woning? Een goede luchtvochtigheid ligt over het algemeen tussen de 40% en 60%. Je kunt een vochtmeting laten doen voor je huis met speciale apparatuur. Deze apparatuur meet niet alleen het percentage van de luchtvochtigheid, maar kan ook de plekken in huis detecteren waar vochtophoping verborgen zit. Er zijn verschillende bedrijven die dit aanbieden, dus vraag vooral offertes aan.